Fremstilling af vin på druer

Det du har brug for kan opsummeres således:
1 spand eller kar til massegæring
1 oechslevægt
1 måleglas
1 nylon frugtpose
1 stor tragt
1 pakke svovlpulver
1 vingær
1 gærnæringssalt
1 enzympulver
1 bentonit
1 gærstop
1 sæt klaringsmidler
2 plastballoner inkl. 2 låg
1 gærrør
1 acidometer
Calcium Karbonat Food Grade (eventuelt)
Du kan bestille alle disse ting i vores webbutik.
Vi kunne foreslå dig at gribe tingene an på følgende måde, men vær fra begyndelsen opmærksom på, at spisedruer og vindruer er to forskellige ting. Hvis det er spisedruer, du har, er det ikke det bedste, der findes til vinfremstilling; men de kan bruges.

20 - 30 kg vindruer afribbes med en gaffel, kommes i et kar/spand, som kan rumme dem allesammen, og de kvases godt. Du behøver ikke nødvendigvis at bruge fødderne - mas dem med hænderne efterhånden som de pilles af stilkene eller brug en tom vinflaske til at mase dem med. Det er væsentligt at skallen om druen bliver brudt, for den røde farve sidder i skallen.

Pres så meget saft af druerne, at du kan fylde et 100 ml måleglas, mål antallet af oechslergrader med en oechslevægt og noter tallet ned.

I saften i måleglasset opløser du 1-2 breve svovlpulver (1 gram pr brev) og hælder saften med det opløste svovlpulver tilbage i karet, hvorefter du rører godt rundt i "bolledejen" så svovlpulveret bliver godt fordelt bland alle druerne. Samme operation gentages med et brev gærnæringssalt, et brev enzympulver og et brev bentonit.
Tilsæt gæren umiddelbart herefter.

Temperaturen i karet skal være 22-26 grader. Mosten i karet tildækkes med et rent klæde og henstilles til gæring ved en temperatur på 22-26 grader. Gæringen bør starte inden for 24 timer.

Når gæringen har stået på i 5-7 dage, er det tid til at si saften fra og hælde den på en ballon. Vi har nylon frugtposer og tragte til formålet.

Mål saftens oechslergrader igen og beregn den nødvendige sukkertilsætning til den ønskede alkoholprocent som angivet i oechslevægtens brugsanvisning.

Sukkertilsætningen sker ved at du af 2 gange med få dages mellemrum opløser halvdelen af den nødvendige sukkermængde i samme kvantum håndvarmt vand, lader sukkeropløsningen stå ved siden af ballonen et døgn, så den har samme temperatur som vinen, inden du hælder den på ballonen.

Når vinen er færdiggæret - kontroller både smag og oechslergrader - omstikkes til en ren ballon, og der tilsættes 1 stk gærstop, hvorefter vinen hensættes køligt til klaring.

Druer dyrket i Danmark kan ofte have et for lille sukkerindhold i forhold til syreindholdet, så der kan være en vis risiko for, at din vin ikke kun bliver tør, men måske også lidt sur. Bestem syreindholdet med et acidometer. Eventuel overskydende syre kan neutraliseret med Calcium Karbonat Food Grade.

0,6 gram Calcium Karbonat neutraliserer 1 gram frugtsyre i 1 liter vin