Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 24-06-12
19. september 2008.
Vi vil nu være vinbønder. Sidste weekend var det Vinens Dag og vi var ude at se
på vingårde. Mest inspiration fik vi fra
Hedegårdens Vinavl, hvor Simon viste os rundt og fortalte om hvordan han
laver vin. Vi havde en lille klase druer med, og han kunne fortælle os at det er
Rondo, vi har. Det er den drue, der er mest anvendt til vinproduktion i Danmark.
Fuglene har fået et godt øje til druerne, så vi har sat net op.
Så er høsten i gang
og alt plukkes. Her er vinbonden med høsten
.
Hans frue vejer høsten
,
der er ca. 9 kg.
De skal pilles af stilkene. Vi har fået et råd om at bruge en gaffel, men det
går faktisk nemmere med fingrene. Her er
de afstilkede druer,
ca. 10 liter. De bliver mast, også her er det nemmest med fingrene, og
sukkerindholdet målt med oeschlevægt (68). Nu er der kommet diverse kemikalier i
ifølge opskrift fra Vinøl Hobby,
så processen kan starte.
Til inspiration er sat lidt udenlandsk vin ved siden af.
22. september 2008.
Det tog et par dage før der kom gang i gæringen
28. september 2008.
Nu har det bloppet lystigt i en ugestid, og der er helt tydeligt sket noget i
gærkarret, det nederste er næsten helt klart.
Der tappes lidt vin til at måle sukkerindhold med
oeschlevægt: Den er nu på nul), i mangel af et autoriseret målebæger anvendes en
høj glasvase, og efterfølgende skal vi lige smage på herlighederne.
Det er lidt frugtagtig endnu. Der tilsættes 220 g sukker, det skulle hæve
alkoholprocenten med 2 (se vejledning)
Så presses skallerne godt, og her er resterne i nylonposen, knap 2 liter
.
Nu er der gang i gæringen igen
.
Da ballonen desværre ikke kan fyldes helt med vin, er der pustet fryseposer op
til at presse luften væk (det må vel være en ballonindvidelse) så det ikke
bliver eddike, vi producerer. Der går nu en lille uges tid, så er der igen ikke
mere sukker og der tilsættes igen 220 g sukker.
Da vi tror at vinen er gæret færdig efter 3-4 dage og flytter ballonen, starter
blopperiet igen, og så går der godt en uge, hvor vi ikke har tid til at se så
meget til vinen. Nu er der vist ikke mere liv, så det tappes over på en anden
ballon og der tilsættes gærstop. Den lugter ikke ligefrem frisk og dejlig!
Nå, vinen stilles lidt køligt, og efter et par dage må vi prøve at smage. Der er
stadig en lidt ufrisk (svovlet eller gæragtig?) duft, og den er lidt sur! Der
tilsættes klaringsmiddel. Nettet undersøges for hvad man gør ved sur vin, og på
Vinometric's hjemmeside er der en god artikel om syrer i vin, men desværre står
der at den malolaktiske gæring, der kan omdanne æblesyren til vinsyre skal ske
inden gærstop og klaring. Så ved vi de til næste år ;-)
Vi beslutter os for at lade vinen stå lidt på ballonen og 28. oktober
tappes den på flasker. Disse er rengjort med lidt maskinopvask, der er
drysset i bunden af hver flaske og så er der hældt varmt vand på. Derefter er de
skyllet i en jodopløsning (Iodophor) efter anbefaling fra en bekendt, Asbjørn,
der er erfaren ølbrygger.
Her er så den samlede produktion,
6½ flaske. Vi har ikke følt det umagen værd at pille
etiketter af og producere nye. Nu lægger vi dem i kælderen, og så
skal det vise sig, om de bliver bedre af at ligge et par måneder. Der er
dog en ubehagelig minde om skoletidens stinkbomber over bouquet'en, så det er
ikke for store forventninger vi har....
22. november 2009
I forbindelse med at 2009 årgangen kommes på flasker, har jeg hældt hele
"2008" årgangen i en gryde og rørt rundt. Det skulle ifølge Simon være muligt på
denne måde at få svovlbrinten ud af vinen. Det hjælper også en del, men når vi
smager vinen sammen med 2009 årgangen, er der ingen grund til at gemme 2008
årgangen, så den ryger i vasken!
Links
Vinøl Hobby - har masser af udstyr
Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling
Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg