Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 24-06-12

19. september 2008.
Vi vil nu være vinbønder. Sidste weekend var det Vinens Dag og vi var ude at se på vingårde. Mest inspiration fik vi fra Hedegårdens Vinavl, hvor Simon viste os rundt og fortalte om hvordan han laver vin. Vi havde en lille klase druer med, og han kunne fortælle os at det er Rondo, vi har. Det er den drue, der er mest anvendt til vinproduktion i Danmark.
Fuglene har fået et godt øje til druerne, så vi har sat net op
. Så er høsten i gang og alt plukkes. Her er vinbonden med høsten . Hans frue vejer høsten , der er ca. 9 kg. De skal pilles af stilkene. Vi har fået et råd om at bruge en gaffel, men det går faktisk nemmere med fingrene. Her er  de afstilkede druer, ca. 10 liter. De bliver mast, også her er det nemmest med fingrene, og sukkerindholdet målt med oeschlevægt (68). Nu er der kommet diverse kemikalier i ifølge opskrift fra Vinøl Hobby, så processen kan starte. Til inspiration er sat lidt udenlandsk vin ved siden af.
22. september 2008.
Det tog et par dage før der kom gang i gæringen

28. september 2008.
Nu har det bloppet lystigt i en ugestid, og der er helt tydeligt sket noget i gærkarret, det nederste er næsten helt klart.
Der tappes lidt vin til at måle sukkerindhold med oeschlevægt: Den er nu på nul), i mangel af et autoriseret målebæger anvendes en høj glasvase, og efterfølgende skal vi lige smage på herlighederne. Det er lidt frugtagtig endnu. Der tilsættes 220 g sukker, det skulle hæve alkoholprocenten med 2 (se vejledning)
Så presses skallerne godt, og her er resterne i nylonposen, knap 2 liter .
Nu er der gang i gæringen igen . Da ballonen desværre ikke kan fyldes helt med vin, er der pustet fryseposer op til at presse luften væk (det må vel være en ballonindvidelse) så det ikke bliver eddike, vi producerer. Der går nu en lille uges tid, så er der igen ikke mere sukker og der tilsættes igen 220 g sukker.
Da vi tror at vinen er gæret færdig efter 3-4 dage og flytter ballonen, starter blopperiet igen, og så går der godt en uge, hvor vi ikke har tid til at se så meget til vinen. Nu er der vist ikke mere liv, så det tappes over på en anden ballon og der tilsættes gærstop. Den lugter ikke ligefrem frisk og dejlig!
Nå, vinen stilles lidt køligt, og efter et par dage må vi prøve at smage. Der er stadig en lidt ufrisk (svovlet eller gæragtig?) duft, og den er lidt sur! Der tilsættes klaringsmiddel. Nettet undersøges for hvad man gør ved sur vin, og på Vinometric's hjemmeside er der en god artikel om syrer i vin, men desværre står der at den malolaktiske gæring, der kan omdanne æblesyren til vinsyre skal ske inden gærstop og klaring. Så ved vi de til næste år ;-)
Vi beslutter os for at lade vinen stå lidt på ballonen og 28. oktober tappes den på flasker. Disse er rengjort med lidt maskinopvask, der er drysset i bunden af hver flaske og så er der hældt varmt vand på. Derefter er de skyllet i en jodopløsning (Iodophor) efter anbefaling fra en bekendt, Asbjørn, der er erfaren ølbrygger.
Her er så den samlede produktion, 6½ flaske. Vi har ikke følt det umagen værd at pille etiketter af og producere nye. Nu lægger vi dem i kælderen, og så skal det vise sig, om de bliver bedre af at ligge et par måneder. Der er dog en ubehagelig minde om skoletidens stinkbomber over bouquet'en, så det er ikke for store forventninger vi har....
22. november 2009
I forbindelse med at 2009 årgangen kommes på flasker, har jeg hældt hele "2008" årgangen i en gryde og rørt rundt. Det skulle ifølge Simon være muligt på denne måde at få svovlbrinten ud af vinen. Det hjælper også en del, men når vi smager vinen sammen med 2009 årgangen, er der ingen grund til at gemme 2008 årgangen, så den ryger i vasken!

 

Links

Vinøl Hobby - har masser af udstyr

Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling

Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg