Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 24-06-12  

9. august 2009.
Jeg var i foråret ude at snakke med Simon i Skødstrup, og han gav mig råd om, hvorledes jeg skulle beskære mine vin. Det var anderledes, end jeg havde gjort sidste år, men nu prøver vi det i år: Der må komme sideskud for ca. hver 10 cm, og skuddene knibes 4 blade efter den sidste klase. Det har givet væsentlig flere klaser end sidste år :-)
, så det tegner godt. Desuden fik jeg også råd om at holde øje med meldug på roserne, og når der kom noget der, så skulle jeg give min vin svovl. Det har jeg så gjort 3 gange i sommer, og endnu er der ikke antydning af meldug på vinen.
21. oktober 2009
Den lille mængde meldug gør, at vi kan lade dem sidde til sidst i oktober, hvor vi beslutter os for, at nu er det tid at høste. Den sidste måneds tid har der været net under druerne,for solsorte og duer synes også godt om druer.
Så afstilkes der, det er meget lettere i år, da de er klart mere modne end sidste år. Det er nu også godt, for der er også større høst, 23 kg uden stilke og uden at snyde ved at tage spisedruerne med. Så er de i massegæringsspanden, druerne mases med fingrene, et tager nogen tid og sukkerindholdet måles med Oechslevægt(75) . Derefter tilsættes svovl, bentonit, gærnæringsalt, enzympulver og gær efter opskriften fra Vinøl Hobby.
Så er der klar til gæring

28. oktober 2009

Det har nu gæret lystigt indtil den seneste dags tid og jeg har flere gange dagligt rørt rundt i massen. Der er tydelig lagdeling så det er nok tid at får saften presset fra. Der er ca. 4 kg skaller og sten, og en masse farve på fingrene efter presningen! Oeschlevægten siger 5, så der er ikke meget sukker tilbage. Jeg tilsætter ca. 650 g sukker og sætter til gæring med et par plastposer til at fylde tomrummet med.

30
. oktober 2009
Det er nogle grådige gærceller, for nu har de spist sukkeret, jeg prøver at tilsætte yderligere 400 g, så jeg kan regne med en alkoholpct på omkring 12-13, håber at et par celler har ligget og luret på mere sukker.
31. oktober 2009
Jo tak det havde de, men det tog da bare en dag, så var det sukker spist. Vi har smagt vinen, og det tegner godt, men den er som ventet lidt syrlig, og i år skal der eksperimenteres med malolaktisk gæring . Der måles syreniveau, og det er på omkring 11-12, så det burde være muligt at få gang i de malolaktiske bakterier som tilsættes inden der stikkes om.
1. november 2009
Der er intet liv, så jeg prøver at tilsætte noget kalk, hvis det er fordi vi ikke har fået målt surheden rigtigt. Forsøger med en mængde, der passer til 2 surhedsgrader
2. november 2009
Der er stadig ikke nogen aktivitet, så jeg vælger at stoppe gæringen og sætte ballonen køligt. Måske de malolaktiske bakterier fra sidste år ikke har været opbevaret rigtigt.
I sommer anskaffede jeg lidt ekstra planter - lige nu er det kun 2 vinstokke Rondo, der produceres på. Planen er at erstatte skyggenettet i drivhuset med vinplanter, så der er plantet i 3 af hjørnerne mod nordvest, sort Regent, som Simon mener er god at blande i Rondo, tager noget af det skarpe. Desuden er sat en plante ved den overdækkede terrasse, hvor vi har Rondo, men den er ikke vokset slet så meget.
10. november 2009
Vinen har nu stået til klaring og er omstukket, men den forblev uklar, så jeg tilsatte klaringsmiddel for et par dage siden. Det hjalp en del, og i dag har jeg igen stukket om.
22. november 2009
Så er der renset flasker, dvs. der er taget etiketter af, ikke det mest interessante arbejde, så de flasker skal gemmes til egen genbrug!
De er skyllet i varmt vand og bliver bagt ved 150 grader i 20 minutter med staniolhætte på. Så skulle vanddampene gøre dem sterile. Det føles da bedre end at anvende kemikalier.
Der tappes på flasker og det gav i alt 18½ flasker. Der blev selvfølgelig smagt på sagerne, og bedømmelsen lyder: Det er da helt godt. Så nu lægges flaskerne i kælderen i et par måneder før der igen smages.
31.december 2009
Vi kunne ikke vente, så nytårsaften skulle vores faste nytårshold prøve vinen. Bedømmelsen lyder: "Den smager da utroligt godt", og selvom der er italienske vine på bordet, tør/ønsker ingen at skifte, før glasset er tomt.

Links

Fra 2008 - sådan gik det med produktionen det første år

Vinøl Hobby - har masser af udstyr

Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling

Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg. Min vinguru!