Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 24-06-12
Sommer
2010.
Denne sommer har været noget kølig, men der har kun været behov for at sprøjte
med svovl en enkelt gang
8. oktober 2010
Så ser det ud som om druerne har fået det, de kan klare,
og der varsles en periode med køligt vejr og risiko for nattefrost, så vi
plukker. Det er stadig Rondo der brygges på. Der er lidt mere end sidste år,
28,2 kg efter afstilkning, som stadig foregår ved håndkraft
.
Der måles sukkerindhold (52 oeschle) og det er noget lavere end sidste år, men
beholderen er til gengæld næsten fuld.
Så er det bare at vente på at gæringen starter. Jeg er lidt spændt på, om jeg
kan undvære enzymer, for det var der ikke i det "Gærsæt komplet", jeg har brugt.
9. oktober 2010
Besøger Simon i Skødstrup og får noget enzym med hjem. Desuden en beregning
på mængden af sukker. Tilsætter enzymer og 1400 g sukker.
11. oktober 2010
Gæringen lader vente på sig, så efter 3 dage kontakter jeg en lokal amatørvinbonde,
der har vundet præmie for sin vin, og får noget nyt gær og desuden et råd om at
starte i en lille kande, der blev varmet let op. Det virkede!
12. oktober 2010
Om morgenen ser der således ud
det grænser til overproduktion! Og det fortsætter med at boble "over", så der
mases skaller ned i mosten flere gange i døgnet
13. oktober 2010
Her til morgen er der stadig fuld gang i boblerne, men til eftermiddag har
gærcellerne åbenbart spist op. Der tilsættes yderligere 750 g sukker. Så det er
lidt anderledes end tidligere år, hvor jeg først tilsatte sukker, efter skallerne
var presset fra.
15. oktober 2010
I aftes var der ikke mere sukker til gærcellerne, så morgenen blev brugt på
at stikke om, og håndpresse de sidste dråber fra skallerne. Ballonen er nu
næsten fyldt
så denne gang er der kun lidt plastposer til at fylde ud med. Måske det er
overflødigt?. Nå men de sidste 650 g sukker blev opløst i lidt håndvarmt vin og
hældt på efter afkøling.
24. oktober 2010
I den sidste uges tid har det boblet ret konstant, men ikke så voldsomt. Jeg
formoder, det er malolaktisk gæring, der har været i gang (har dog ikke fået
målt sukkerindholdet. Nu er bobleriet stoppet, så jeg har målt syreindhold. Det
ser ud til at være omkring 10, så jeg vil sænke det et par surhedsgrader med
calciumkarbonat, som jeg håber at købe hos Matas i morgen. I mellemtiden smages
på vinen, og det er ikke så skidt.
25. oktober 2010
Det lykkedes ikke at finde det i en butik i Århus, så det må vente.
29. oktober 2010
Der er stukket om og tilsat gærstop, for en sikkerheds skyld, samt
klaringsmiddel. Smagt på vinen
igen, stadig ret syrlig, og hmm.... er der lidt afsmag af bundfaldet? Nå lad os
nu se, hvad der sker, når det får lov at stå et par dage uden bundfaldet.
2. november 2010
Fandt noget kridt, og tilsatte 30 g. Efter nogle timer har jeg tappet over
på ren ballon, for at fjerne bundfald. Smagen er nu noget bedre, men vist ikke
helt på højde med 2009. Nu får den lov at stå i det kølige bryggers resten af
måneden.
28. november 2010
Så er vinen tappet på flasker.
22 + lidt ekstra. Lidt mere end i 2009. Sagning af den temmelig rå vin: Lidt
mere syrlig end sidste år.
Bedømmelse
Den startede noget frugtig, men er hen over sommeren 2011 blevet væsentlig
rundere, så det er vores daglige frikadellevin.
Links
Fra 2009 - sådan gik det med produktionen det andet år
Fra 2008 - sådan gik det med produktionen det første år
Vinøl Hobby - har masser af udstyr
Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling
Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg. Min vinguru!