Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 23-09-14  

Efterår 2013.
Har beskåret alle stokkene, så der kun er en klase pr skud. Det har givet større druer, men til gengæld ikke så mange.
Foråret kom ca 2-3 uger senere end normalt.
I drivhuset er der stadig en del tilvækst i stokkene, så der bliver nogle af klaserne ikke så store, og er sat lidt senere end de øvrige.
Døren til drivhuset har stået åben meget af tiden i den fantastisk lune og tørre sommer, det har givet mindre gråskimmel på tomaterne og dermed også druerne, men vi var nok lidt sene til at få fjernet tomatplanterne, så til sidst kom der alligevel nogen gråskimmel :-(
16. oktober
Så blev det tid at plukke Regent i drivhuset. Det kunne måske have været lidt tidligere, idet nogle af klaserne er blevet tørre, men det var en afvejning af modning af de sene klaser mod at nogle tørrede ind. Det gav godt 20 kg gode druer og omkring 8 kg kasserede

17. oktober
Så er de afstilket og presset. I år prøvede jeg at bruge en gammel kartoffelmospresse. Det var behageligere end at mase dem med hænderne, men stadig noget langsommeligt. Det tog i alt 7 timer at afstilke og presse.
Nå, men der er 20 liter, Oeschle 70 trods det sene plukketidspunkt, men det skyldes måske, at jeg tog nogle af de små knapt så søde druer med. Jeg smagte undervejs, og der var STOR forskel i sødmen.
21. oktober
Så er vinens egen sødme spist op, og første del af de ca. 1250 g sukker tilsat. Det satte næsten omgående gang i bobleriet!
22. oktober
Men de gærceller er grovædere, så til aften er der igen stille. Jeg har bestilt Malocid hos
http://www.hjemmeproduktion.dk/  så jeg kan få gang i malolaktisk gæring.
23. oktober
Benytter ventetiden til at måle syreniveau. De ser ud til at være 4-5% så det er fint til Malocid. Smager også lige på vinen, nu der er en vintyv i gang. Det tegner rigtig godt!
24. oktober
Tilsætter resten af sukkeret, og afventer at gæringen er i gang.
25. oktober
Måler sukkerindhold, for at sikre, at der er lidt restsukker, så Malocid kan virke. Den står på -5 oeschle, så der er ikke noget sukker. Får desværre læst på vejledningen fra Vinøl Hobby, som har lidt problemer med matematikken. De skriver, at der skal være mindst 4 g/l restsukker, så jeg tilsætter af et par omgange, så den når 10 oeschle, (Oechslevægt kan omregnes til sukker pr. liter efter formlen (Oechsle x 2,5) -30) men så ser jeg på etiketten til Malocid, og der står sukkerindhold < 4g/l ... og det er jo noget andet. Jeg har nok tilsat i alt 7-800 g. Lader for en sikkerheds skyld det stå natten over, og tilsætter så Malocid. Der kommer gang i lidt boblen, sidst på dagen, så et eller andet arbejder :-)
30. oktober
Så er tiden inde til at få skabt plads til Rondodruerne i massegæringsspanden, så Regent presses/filtreres på samme måde som sidste år og ballonen sættes i bryggers. Der er omkring 17-18 liter tilbage, så der fyldes ud med plastposer.
31. oktober
Rondo plukkes og også her har jeg begrænset til en klase pr skud. Det har givet lidt større klaser men lidt mindre samlet vægt. Efter presning er der godt 15 liter i spanden. Oeschle 70, så det er åbenbart årets tal.
5. november
Gærcellerne har mæsket sig med det sukker, der var i druerne, og jeg tilsætter første del af de 1000 g, jeg vælger at tilsætte.
Regenten har boblet noget i bryggerset de sidste par dage, formodentlig malolaktisk gæring. Smagning af Regent tyder stadig på en dejlig drik!
13. november
Regent får gærstop, og Rondo tilsættes malocid.
23. november
Så presses Rondo fra skaller. Der er ca 3 kg. Der er stadig lidt gang i bobleriet. Regent fik for nogle dage siden klaringsmidler. Smagen er ikke helt så god, som tidligere i processen. Mon jeg har ladet den stå med bundfald for længe?
6. december
Regent tappes om så der ikke er mere bundfald, og Rondo får gærstop.
11. december
Rondo får klaringsmidler

Dette års Regent er klart den bedste produktion til dato. Så de bekymringer der var vedr bundfald og smag var grundløse.
Både nytårsgæsterne og skibumserne roste resultatet
Rondo blev også rigtig god, og den havde godt af at ligge til sommeren.

Vi har nydt at have hjemmelavet vin til aftensmaden hver dag i over et halvt år.

Links

Fra 2012 - sådan gik det med produktionen det femte år

Fra 2011 - sådan gik det med produktionen det fjerde år

Fra 2010 - sådan gik det med produktionen det tredje år

Fra 2009 - sådan gik det med produktionen det andet år

Fra 2008 - sådan gik det med produktionen det første år

Vinøl Hobby - har masser af udstyr og denne opskrift

Dansk Hjemmeproduktion - har endnu mere udstyr

Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling

Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg. Min vinguru!

Brabrand Valley Vinsyndikat - den lokale vinsammenslutning, der har vundet medaljer for deres vin