Vinproduktion (klik på billederne for at se dem i større version) 26-10-14
Efterår
2014.
Har igen beskåret alle stokkene, så der kun er en klase pr skud. Det har givet
større druer, men til gengæld ikke så mange. Især er der færre druer i
drivhuset. Måske jeg huskede forkert med at jeg havde skåret til een klase pr
skud der sidste år? Nå det må laves om næste år.
Foråret kom ca 3 uger tidligere end normalt. og det har i det hele taget været
et fantastisk år set med vinavlerbriller.
Også de professionelle er meget tilfredse.
I drivhuset er der stadig en del tilvækst i stokkene, så der bliver nogle af
klaserne ikke så store, og er sat lidt senere end de øvrige.
Døren til drivhuset har stået åben meget af tiden i den fantastisk lune og tørre
sommer, det har givet mindre gråskimmel på tomaterne og dermed også druerne, Vi
har prøvet at følge med til at fjerne angrebne tomatplanter,men til sidst kom der
alligevel nogen gråskimmel :-(, dog ikke i samme omfang som tidligere år
17. september
Der er sat net op under druerne på terrassen.
21. september
Så blev det tid at plukke Regent i drivhuset. Det kunne måske have været
lidt tidligere, idet nogle af klaserne er blevet tørre, men det var en afvejning
af modning af de sene klaser mod at nogle tørrede ind. Det var ikke de store
mængder, men også kun lidt (godt et kg) der blev sorteret fra pga. skimmel.
Overvejede om jeg skulle fryse druerne og vente på at Rondo var klar. Men fruen
har fyldt andre frugter i fryseren, så den mulighed var der ikke.
Den runde fødselsdag kastede forskelligt udstyr af sig, så i år bliver
produktionen lidt mindre håndholdt. Først skal den italienske afstilkermaskine
stå sin prøve
.
Jeg skal da lige love for at den er effektiv, men dens kapacitet er også 1800
kg/time, så der går lidt tid før den er for lille. På godt en time inkl.
rengøring var der afstilket og mast
.
,
der skulle dog lige fiskes lidt stilke op ved håndkraft. Det gav kun godt 10 liter,
Oeschle
90!! Klart det højeste jeg nogensinde har haft. Spændende
I år har jeg skiftet leverandør af kemikalier
http://www.hjemmeproduktion.dk/ , så først
blev Bioferm gærnæringssalt opløst i lidt vand, inden det blev blandet i massen.
Derefter blev Bioferm Rouge vingær opløst i lidt lunt (35 grader) vand, for derefter at
blive blandet i lidt lunet saft, der stod i vandbad ca. 30 minutter inden det
blev hældt på spanden. Dagen efter var gæringen i gang.
26. september
Det seneste døgn har der været længere og længere mellem blobbene, så jeg
har tilsat 150 af de 300 gram sukker, der mangler for at vinen når de ca. 12,5
pct. alkohol. Har set i fjernsynet at de professionelle er begyndt at høste
Rondo på friland. Jeg synes nu ikke at stenene er mørke nok endnu, så jeg venter
lidt med at plukke.Havde glemt at få bestilt Malocid enzymer til malolaktisk
gæring, og det var så billigst at få ved Vinol. Men det viste sig at de ikke
kunne levere (da jeg ringede og rykkede) med det samme.
2. oktober
De sidste 150 gram sukker blev tilsat efter et par dage, og igen hurtigt
ædt. Malocid enzymer er nu dukket op, men for at få tilstrækkeligt sukkerindhold
tilsatte jeg ca 100 g så den kom på en Oeschle på knap 10. Enzymer i og så
varede det kun få timer før der igen var gang i boblerne i gærrrøret. Det holdt
dog forholdsvis hurtigt op igen (2 dage) så måske det bare var den ordinære
gæring, der lige fik et bette nøk mere.
17. oktober
Der har ikke været liv i boblerne længe, men carportbyggeri (link) har taget
opmærksomheden. Nu blev det regnvejr, så vinproduktionen kunne få fokus. Næste
trin i mekanisering af produktionen skal afprøves: Skraldepressen fra Nordisk
Selvforsyning (link). Efter en afvaskning samles den
og der fyldes i
samles lidt mere
og så presses
med skraldenøgle (deraf navnet på pressen). Nu er vinen presset og der er kun en
kage tilbage.
Den får køkkenhaven.
Nå, men vinen under halvtaget skal også plukkes
bemærk den praktiske plukkespand. Der er fin høst i år. Jeg har ladet dem sidde
så læge at nogle er lidt indtørrede, for at få så meget modning som muligt. Det
giver alligevel en fin høst fra den første stok
og her er den samlede høst efter afstilkning. Der er også lidt Regent fra den
nye stok under halvtaget
.
Den samlede produktion står nu i køkken
ca 21 liter Rondo. Rondo har oeschle 71, så der skal tilsættes 1,5 kg sukker.
Jeg har tilsat enzym til Regent; det skal udtrække ekstra
frugtsmag. Det skal gøres efter vinen er stoppet med at gære. Jeg har ikke tilsat
gærstop i år, det er vist ikke nødvendig.
24. okt
Det har haft meget stabil boblen i gærræret i et stykke tid, måske den
malolaktiske gæring er gået i gang? Nå men der skulle tilsættes sukker, så de
første 500 g kommes i, og efter en timestid er der godt gang i gæringen.
Links
Fra 2013 - sådan gik det med produktionen det sjette år
Fra 2012 - sådan gik det med produktionen det femte år
Fra 2011 - sådan gik det med produktionen det fjerde år
Fra 2010 - sådan gik det med produktionen det tredje år
Fra 2009 - sådan gik det med produktionen det andet år
Fra 2008 - sådan gik det med produktionen det første år
Vinøl Hobby - har masser af udstyr og denne opskrift
Dansk Hjemmeproduktion - har endnu mere udstyr
Vinometric - Analyseudstyr, tilbehør m.v. til vinfremstilling
Simons Vingård - Her fik vi inspirationen ved at gå på besøg. Min vinguru!
Brabrand Valley Vinsyndikat - den lokale vinsammenslutning, der har vundet medaljer for deres vin